High Fidelity

Sådär då var det måndag och då sätter vi igång med en veckas härligheter.

Låt oss börja där jag började. High Fidelity, roten till mitt intresse och roten till denna ljuvliga vecka vi har framför oss.
Men redan nu tänker jag varna er! Ni skulle bara våga gå och låna filmen först, för er som redan hunnit se filmen: ’’Good for you men ni skulle läst boken först!’’, hur förälskad i John Cusack jag än är kommer jag inte se mellan fingrarna om ni valsar in i närmsta videobutik och betalar för filmen. Att låna böcker är oftast gratis och du fördriver fler timmar än 2.

 Det krävs inte något särskilt för att kunna läsa boken, men jag skulle vilja säga att det krävs ett litet musikintresse för att förstå boken och karaktärerna.
Har du ingen aning om vem U2, Peter Frampton, Marvin Gaye eller The Beatles är då kan du lika gärna stänga ner boken för då kommer du aldrig förstå de jämförelser Rob och hans vänner gör med verkliga livet.
Huvudkaraktären heter Rob förresten, det är han som berättar allting. Han har precis blivit dumpad av sin flickvän Laura och går för tillfället, när vi möter honom, igenom en sorts medelålderskris (han är 35!) och just det ja, det faktum att han precis blivit lämnad har väl också något med hans sinnesstämning att göra.
Annars då? Jo han äger en vinylshop i Norra London, Championship Vinyl. Där arbetar Dick och Barry som man säga är det närmsta till vänner som Rob har.
Dick är en blyg kille, som har som hobby att hitta världens mest udda musik och banda det, han är dessutom jättelätt att trampa på. Vilket Barry gör hela tiden, Barry är direkta motsatsen, han är högljudd, oanständig och är, enligt honom själv, den enda i världen med god smak om musik, film och tv-program. Och just ja, Barry kastar också ut folk ifrån butiken för att de inte delar hans goda smak. Tillsammans listar de, topp 5, allt som kommer i deras väg för att göra arbetsplatsen lite roligare.

 Det ni kommer märka med Hornbys böcker är att relationerna, miljön. Ja allt är verkligt, det känns realistiskt. En av alla hans karaktärer kunde varit någon vi mött på gatan. Det är också därför jag förälskar mig i dem, och anser att i borde göra detsamma. Böckerna ställer inga höga krav på att vi ska shoppa mer, drömma om fantasikillar som blir till verklighet osv. Räkna med en skilsmässa då och då, eller en annan förlust av något slag.
Vidare in i High Fidelity kan man förstå varför det har gått fel för Rob, han lever i en drömvärld. Allt ska jämföras med musik, han sorterar sina vinylsamlingar när han är deprimerad. Han tänker inte längre än så, allt handlar om han och hans vinyler.
Men det ska ni få lista ut själva om ni läser. En sak ska ni fråga er bara när ni läser boken: Är det egentligen Rob jag ska känna sympati för?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s