Fallhöjd / A Long Way Down

Nästa bok i raden är ’Fallhöjd’, och är min personliga favorit. Jag har alltid varit svag för relationer i böcker som sammansvetsas på udda sätt. Dessutom får vi fyra olika historier berättade för oss här. Är det inte mysigt?
Åh just, vill ni veta hur de träffas? De är alla på samma tak för att ta livet av sig, på nyårsafton.

I Fallhöjd får man, som sagt, höra fyra olika berättelser från fyra olika personer om varför just de hamnade där den kvällen.
Martin Sharp är en av Englands kändisar som hamnade i fängelse i tre månader för att han låg med en 15-åring. När han kommer ut igen jobbar han på en kabel-tv kanal, ligger med sin förra kollega och är skiljd från sin förra fru.
Maureen är runt 50 och har en handikappad son som hon offrat allt för, även ett jobb vilket lämnar henne med inte så värst mycket pengar över.
Jess är en 18 år ung tjej med en pappa som är politiker och beter sig ungefär så som man kan tänka sig en ung tjej med politiker pappa gör. Hon är otrevlig mot alla, har inga riktiga vänner och på impuls beslutar hon sig för att hoppa ifrån huset.
J.J är amerikanare med rockstjärne drömmar. Han flyttade till London med sin flickvän som plötsligt dumpade honom, i samma veva som hans band splittrades.
De möts uppe på taket, alla i färd med att lämna in för gott och så händer något. De övertalar varandra att inte göra det. Istället väljer de att stötta varandra under de kommande året, när det börjar bli jobbigt ska de vara där och hjälpa varandra igenom det. På nyårsafton kommande år ska de alla vara vid liv.
Det kanske låter jättelätt men deras liv är komplicerade och deras sinnen svaga.

Det finns egentligen inte så mycket mer att berätta om boken, det är mycket man måste komma på själv, få reda på själv. Ibland kommer ni känna er trötta på karaktärerna, ni kommer önska att de hoppade. Men oftast kommer ni känna er som en av dem och önska att de alla håller sig vid liv.
Kanske kommer ni skratta med dem, kanske kommer ni gråta med dem. Det är svårt att avgöra, allt jag vet är att ni kommer i alla fall känna stor empati för en av dem. Vem det är, det avgör inte jag. Det gör ju faktiskt ni.
Om inte annat är boken en tankeställare åt oss alla, lite vad jag tror att Nick Hornby ville med boken också. Vad jag tror att han vill ge oss med alla sina böcker. Vad du än går igenom finns det med säkerhet någon som har det värre eller går igenom samma sak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s