Juliet, Naked

Så avslutar vi denna gångna vecka med Nick Hornbys senaste bok; Juliet, Naked. Vilket handlar om något helt annat an vad titeln ger oss.Alltså vi får inte några hundra sidor med enbart nakna flickor som heter Juliet eller något annat ni tänkt er i den stilen. Tråkigt, men sant.
Den här boken finns ännu ej på film därför kan ni inte heller fuska, ha ha!

Tänker såhär, du har levt ihop med en man i femton år och under dessa femton år har du endast tillgodosett hans behov. Låter som ett vanligt förhållande jag vet men lägg nu dessutom till att hans behov eller snarare största kärlek har varit en rockstjärna som inte gjort ett album på tjugo år. Du vill ha barn och gifta dig, han vill åka USA runt och fotografera en toalett där det ryktas att den här rockstjärnan varit med om något livsavgörande. Du får glatt åka med och när du säger att du hellre utforskar San Fransisco än står framför rockstjärnans förra flicksväns hus i ca tio timmar kan han inte förstå det. Inte heller blir det bättre av att du råkar lyssna på den demo, som var skickad till honom, först. Dessutom ger du den en inte toppbetyg på din partners hemsida, han blir ännu argare.
Helt plötsligt säger han att han legat med någon annan, du har slösat femton år på någon du inte älskar men gjort allt för och plötsligt lämnar han dig.
Sedan mitt i allt så får du ett mail ifrån Tucker Crowe, den rockstjärna som för tjugo år sedan mysteriskt tystnade och som upptagit din partners hela vuxna liv.

Nick Hornby har en nisch, av att döma på recensionerna borde ni listat ut den vid det här laget. Är det så att ni redan läst böckerna har ni nog också listat ut det. Men jag tänker skriva det ändå; Hans styrka är karaktärer där deras intressen tar för stor del av deras liv. Där musik, fotboll, you name it, inte bara blir en hobby det blir något mer fanatiskt, likt en kult. Dessutom är de blinda för det själv, han skriver om tokiga män och vettiga kvinnor. Män som inte hunnit växa upp än och kvinnor som ligger tjugo år framför dem i mognad.
Han skriver om människor som aldrig ens balanserat på linan mellan vett och vansinne.
Men allt detta kommer ni lista ut själva. Låt inte mig berätta det för er. Allt jag kan säga är att Juliet, Naked är inget undantag, och kanske inte något du ska läsa om du själv är lite för besatt i Mick Jagger, Elvis eller Simple Minds. Eller så är det kanske just det du ska?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s