Life is a moderately good play with a badly written third act.

Truman Capote hade, om han levt, blivit 87 år idag. Är det någon där ute som inte bara vet vem han är utan som dessutom läst hans böcker?
Visste ni exempelvis att det var Truman Capote som skrev Frukost på Tiffany’s?
En , inte vidare tjock bock, om unga Holly Golightly som ofta ses i sällskap med äldre, förmögna män. Vi får hennes liv berättat från hennes granne och tillika vän som inte nämns vid namn. Det är skruvat, humoristiskt men ibland även mörkt.
Boken blev ju film med Audrey Hepburn som både på gott och ont ger oss ett mer lyckligt slut än det vi får i boken. Spoiler? Självklart men sen och andra sidan så är det väl vad man kan vänta sig av romantiska filmer på 60-talet.
Men nu handlar ju detta om böcker, inte om film. För även om filmen fick mig att sväva på moln i fyra-fem dagar så är det ju inte mer än tack vare Truman Capote. Replikerna är densamma i film och bok och jag fann mig själv prata i mun på både Miss Hepburn och de övriga karaktärerna. Även om filmen som sagt har Hollywod-fierats.
Boken Frukost på Tiffany’s är annars svår att diskutera, den är enkel men komplicerad. Därför att Holly är komplicerad men enkel.
Man frusteras tillsammans med berättaren, en några år äldre man, och det han inte vet det vet inte vi heller.

Men vi slutar inte här för det mest spektakulära eller låt oss säga det mest intressanta med Truman Capote är inte Frukost på Tiffany’s eller det faktum att han var homosexuell eller hans annars mysteriska vis att skriva utan det mest otroliga med Truman Capote är :  Med Kallt Blod. 

Med Kallt Blod är en roman om den sanna berättelsen om en mordet på en lantbrukare, hans fru och två av hans barn, i Kansas. Truman själv åkte till Kansas för att studera mordet, platsen och alla involverade. Truman spenderade sex år med att bearbeta boken och efter det att mördarna fällts spenderade han timmar med att intervjua dem. Boken är fänglande, skrämmande och något man inte borde läsa när föräldrarna är bortbjudna och man har hela huset för sig själv.

Hade Truman Capote levt idag hade vi med all säkerhet fått njuta av ännu fler böcker, skruvade på sitt vis men lika fängslande allihop. Variationerna är många i hans fantasier och med Frukost på Tiffany’s och Med Kallt Blod kan vi ju bara bevisa det faktum. Ingenting kunde stoppa Truman Capote, förutom döden givetvis.

Vila i frid!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s