The Road to Mars

 

Ah, Monty Python! Humor, det visste jag inte vad det var förrän ni kom in i mitt liv. Humor, är även just vad den här boken handlar om.
Det är 2500-tal och solsystemet har blivit koloniserat. Bland allt liv och rörelse runt om i universum så finns en robot, Carlton. Carlton är husrobot till två komiker Lewis och Alex och så ser han ut som David Bowie. Inget konstigt med det.
Carlton har dessutom fått för sig att han ska försöka definiera vad som är komedi. Fortfarande så finns det inget konstigt med historien.
Så blir man tillsammans med Lewis, Alex och Carlton plötsligt indragen i en massa underliga händelser som ibland inte alls hänger ihop med vad som faktiskt händer. Men är det så konstigt?

Nu kanske ni undrar varför jag nämnde Monty Python, vad har de med allt detta att göra? Jo, det är ingen mindre än Eric Idle själv som skrivit boken. Därför var det egentligen inte så värst otippat att boken skulle handla om humor och vara så bisarr som den var. Boken handlar ju inte bara om komedi, den är en komedi.
Hela boken känns i helhet knäpp att läsa och det finns en del innehåll där man höjer ögonbrynet och inte har en aning om vad som egentligen pågår, på ett mycket bra och underhållande vis.
Stilen påminner mig mycket om ‘Liftarens Guide till Galaxen” men samtidigt så är den betydligt mycket mer vardaglig och ofta känns det inte alls som om vi har flyttats några hundra år framåt till framtidens bisarra värld utan vi är här och nu men med robotar, och resor till andra planeter och…
Lewis påminner om John Cleese och Alex är någon mix av Eric Idle och någon av dagens alla komiker.  Vi lär oss kanske att förstå komedi på ett helt annat sätt än att se på någon dokumentär eller läsa en faktabok och vi är lika nyfikna som Carlton är att kunna förstå det. För det får en egentligen att undra om vi verkligen förstår oss på komedi, vad är komedi?
En tanke som har satts i berättelse så att vi ‘mindre begåvade’ ska förstå och underhållas på samma gång.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s