200 ÅR!

Har ni befunnit er på Googles första sida idag har ni sett det. Är ni sedan länge ett mycket stort fan, är ni nog medvetna om det.
Idag är det 200 år sedan Charles Dickens föddes, tiden går fort när man har roligt.
Herr Charles Dickens är realismens man, mannen vars namn (läs:Dickensian) finns i den engelska ordlistan och det finns väl inte någon där ute som inte har hört talas om honom?  Det skulle förvåna mig eftersom vi påminns om honom vartenda år vid juletid. För vem har väl missat En julsaga? Den berättelse vi idag får se i alla dess former och blir en god läxa för oss var gång, eller den historien om den lilla pojken som växer upp på barnhem och helt plötsligt befinner sig bland Londons tjuvar (läs: Oliver Twist). Sen så har vi ju David Copperfield som får vara med om en hel del händelser under sitt liv.

Charles Dickens öppnade mångas ögon för fattigdomen och visade att det fanns annat i världen än det som värderades. Han visade att det kunde finnas historier att berätta där man minst anade det och till råga på allt mycket bra berättelser.
Även om Dickens böcker oftast kan kännas dunkla och tragiska så lämnar de ändå efter sig en känsla av värme och medmänsklighet på ett vis som få andra berättelser gör. Att som barn läsa Oliver Twist var magiskt. Men så har jag ju alltid varit så förtjust i den här typen av böcker.
För bara några dagar sedan fick David Copperfield komma hem till mig och vila bland mina andra böcker och den planerar jag att öppna mycket snart. Inkrypt i en filt med en rykande kopp earl grey-tea framför brasan. För det är precis där som Charles Dickens avnjuts bäst.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s