Övertalning

Så har vi kommit till den sista boken, den som gavs ut först efter Jane Austen dött. Men inte är den sämre för det.
Jag tror jag läste den här under en skidresa i Österrike och fick nog inte se så mycket av landet utan mer insidan av en bok den gången.
Det verkar visserligen vara en uppenbar händelse när jag läser något med Jane Austen. Men så gick det till i alla fall. Frågar du mig om vart jag var någonstans kommer jag nog inte ens komma ihåg det.

Tänk er nu att ni träffade någon när ni var mycket ung och den här personen skulle du bli handlöst förälskad i.
Men tänk er sedan scenariot att ni inte får gifta er med den här personen. Vad hade du gjort?
Det är ingen Romeo och Julia saga det här är en saga om någon som accepterade och nu får leva med vad som händer efter det.

Anne är hela tjugosju år när berättelsen sätter igång och att vara ogift vid tjuosjusålder var väl kanske inte så himla bra.
Det är ju faktiskt samma ålder som Charlotte Lucas är vid när hon ’’ger upp’’ och gifter sig med Mr Collins.

Våra andra hjältinnor är inte i närheten av denna åldern och för många är det redan försent vid deras ålder. Så hur ska det då gå för Anne? Anne Elliot, den karaktär som man inte vet om man ska tycka synd om eller hata. hon får ju faktiskt skylla sig själv för att hon lyssnade på de runt om henne. Men så är man ju ung och litar på andras föredöme.

Men på något helt otroligt vis har Anne Elliot lyckats överleva. Kan ni tänka er? Vilket är konstigt efter henne ovanpå allt verkar vara omringad av en hel del udda människor. För att nämna hennes syster, hennes pappa och så den där damen som har tagit intresse i hennes far.
Men hon verkar ha gått vidare från de händelser ifrån när hon var väldigt ung.
Och vad händer då?
Jo Frederick Wentworth dyker upp helt plötsligt, med en kaptens titel och givetvis lika stilig som förr. Någon typ av lycka dyker väl upp hos Anne, men se där, Wentworth verkar inte ett dugg intresserad av henne utan av Annes svågers syster Louisa som endast är nitton år gammal. Wentworth tycker också om Louisa för hennes egenskaper, egenskaper som Anne fattas. Men så är han ju en hjärtkrossad man. Varför skulle han älska Anne efter vad hon gjort mot honom?
Nej det ser mörkt ut för Anne där ett tag.

Mycket mer behöver jag väl egentligen inte säga om Övertalning, vi har ju tagit det redan med de andra böckerna för skalar man av dem så är de densamma. Dolda under en massa händelser och karaktärer. Det är också därför vi tycker om dem. För de underbara karaktärerna som vi hejar på hela vägen från början till slut och för de karaktärer som lurar oss totalt. Men så får vi tillslut vår ’prince charming’ och så svävar vi på rosa moln i några dagar. Det är väl inte så fel?
Övertalning handlar ju allra mest om två människor som måste hitta tillbak till varandra även om de aldrig försvunnit på riktigt och det är tråkigt att detta på något vis har blivit den bok av Jane Austen som uppmärksammats minst, kanske för att den ändå är lite annorlunda med sin story i grund och botten eller så är det för att vi låter oss tro att Anne har gett upp och därför ger vi upp. Men är det något vi lär oss av Övertalning så är det att aldrig ge upp!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s